Τρόχαλος – Γενικά για τον αγώνα

ΤΡόΧΑΛΟΣ (ο) = Σωρός από πέτρες. Λέξη που έρχεται από την αρχαιότητα. Τροχαλός στα αρχαία ελληνικά είναι αυτός που τρέχει. Σε χάρτες των αρχών του 20ου αιώνα, στην περιοχή που διεξάγεται ο αγώνας, υπάρχει το τοπωνύμιο “Τρόχαλος”.

Μια απόλυτα απαιτητική διαδρομή για αθλητές μέσου & ψηλού επιπέδου στον Όλυμπο. Ένας κύκλος-συρραφή γνωστών πια σήμερα μονοπατιών στις χαμηλότερες ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, πάνω από το Λιτόχωρο και στην χαράδρα του ποταμού Ενιπέα. Σχεδόν από σύμπτωση, το ανάπτυγμα του κύκλου του “Τρόχαλου” έχει μήκος 20 μίλια! Αυτή η σχεδίαση οδήγησε ένα χρόνο νωρίτερα στην δημιουργία του Gulag-100, του μεγάλου αδερφιού του Τρόχαλου, το οποίο Gulag-100 είναι ένα μεγάλο αγωνιστικό στοίχημα 5 κύκλων και συνολικού μήκους 100 μιλίων. Η ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου στοιχήματος, ενός όμως μόνο κύκλου αυτή τη φορά, ανέκυψε από την επιθυμία δυνατών αθλητών που ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε έναν κύκλο μόνο, ο οποίος όμως σε μόλις 32,7 χιλιόμετρα συγκεντρώνει 2860 μέτρα ανάβασης και άλλα τόσα κατάβασης! Σε γενικές γραμμές, η χάραξη της διαδρομής του Τρόχαλου είναι ολόκληρη σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα (μέγιστο τα 1335μ) αξιοποιώντας υφιστάμενα μονοπάτια δεύτερης κατηγορίας (σε κυκλοφορία) αλλά και σε δύο περιπτώσεις, μονοπάτια που ανοίχτηκαν για τις ανάγκες του συγκεκριμένου κύκλου.

Η διαδρομή έχει αρχή και τέλος το δασικό πάρκο του Αηγιάννη Λιτοχώρου, με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού και η πορεία του περνά με τη σειρά τις εξής τοποθεσίες:  Αηγιάννης – Ντελή – Γκόλνα – Αγ. Απόστολοι – Μύλοι – Χούτα Χωράφι – Ζηλνιά – Χαντόλια – Κρανιές – Ασπρόγιες – Πέντε Οξιές – Μήτσου – παλιά μονή Αγ. Διονυσίου – Κοκκώνα – Γιάννακα – Καστάνα – Φαργκάνη – Παλούκια – Δαμασκηνιές – Πόρτες – Παππού Καλύβι – Προφ. Ηλίας – Γκολνούδα – Γκόλνα (κιόσκι) – Γκόλνα (κορυφή 1033μ) – Μελισσαριά – Ράχη Τσουκανάρα – Πάνω Τσουκνίδα – Κάτω Τσουκνίδα – Κουκούτσια – Τρόχαλο – Σταυρός – Αηγιάννης